Csókavár

Variálás

Megint átvariáltam a Csókavárat. Kihajítottam a Wordpress motort és egy statikus generátorra álltam át. Mivel nem vagyok lusta, meg különben is hol maradna a szórakozás, a generátort is én írtam, így pontosan azt csinálja amit szeretnék, és csak annyira bonyolult, amennyire elbonyolítom magamnak.

Egy ilyen generátort megírni nem nagy varázslat, de mégis tele van apró kis feladatokkal mint például a képek és más bináris fájlok kérdése. Hova tegyem a képeket? Külön gyűjtögessem valahol vagy tegyem a bejegyzés mellé? Hogy lesz a backup? Satöbbi. Végül úgy döntöttem, hogy el fog az férni githubon a többivel együtt. Egyrészt nem sok adatról beszélünk, meg úgyse nagyon változik. Ezzel meg is van az ingyen tárhely meg a végtelen backup, remek.

Az asseteket (képek, egy-két .mp3 vagy .zip) CDN-re pakolja a generátor, ami nagyon fellengzősen hangzik, de valójában ugyazon a szerveren csücsülnek mint a többi adat, csak a rájuk mutató URL-eket cserélgetem le CDN-esre. A CDN megoldja a sebességet és ha valamit nem talál a cachében, elmegy az igazi helyére és onnan letölti magának. Ha nem ilyen házi barkács oldalról lenne szó, nyilván S3-ra kellene pakolni mindent, de a Csókavár forgalmának nagyjából 100%-a úgyis tőlem származik, szóval minden megoldás működik... a szerver meg elfut egy kenyérpirítón is.

Az már talán kiderült, hogy nagy rajongója vagyok a pixel artnak. Az internet tele van hasonló emberekkel (milyen meglepő), akik ráadásul tehetségesek is ezekben, így aztán az oldalak fejlécében most jó eséllyel valami cyberpunk esetleg retro gif-et vagy japán városképet talál a látogató. Ez szerintem tök jó hangulatot adnak az egésznek, változatos de mégis koherens képet mutat.

Minden kis hobbi projekt saját aldomainre költözött, tehát a zsonglőr oldal ugyanolyan besorolású mint mondjuk a mandelbrot halmazos vagy a rubik kockás szösszenet.

Mivel soha nem csináltam még keresőmotort, most ezt se akartam kihagyni és készítettem egy kereső oldalt is. Tekintve, hogy nincs igazi backend, a keresésnek is a kliens oldalon kell lenni. Beindexeltem az összes bejegyzést, és mindent belegeneráltam a forrásába. A legjobb, hogy még így se lett akkora mint egy nagyobb felbontású kép, szóval optimalizálni nem kellett, pedig már hegyeztem a billentyűzetet a trie adatszerkezetre. Sebaj, talán majd máskor.